Wat is Cardano?

Cardano (ADA), gelanceerd in 2017, werd gecreëerd door Charles Hoskinson, een van de mede-oprichters van Ethereum (ETH). Het project is vernoemd naar de Italiaanse wiskundige Gerolamo Cardano. Het primaire doel van Cardano was om de uitdagingen van schaalbaarheid en energie-efficiëntie aan te pakken die aanwezig waren in Bitcoin (BTC) en Ethereum.

Cardano wordt vaak beschreven als een financieel besturingssysteem dat streeft naar een meer inclusieve en gedecentraliseerde financiële wereld. Het blijft zich ontwikkelen en innoveren om aan de behoeften van zijn groeiende gemeenschap te voldoen.

Basisprincipes en Werking

Cardano is een blockchain-platform dat gebruik maakt van een proof-of-stake consensusmechanisme genaamd Ouroboros. Het platform is opgedeeld in twee lagen:

  1. Settlement Layer: Houdt rekening met alle accountbalansen.
  2. Computation Layer: Hier worden alle berekeningen achter transacties uitgevoerd en draaien smart contracts.

Staking

In plaats van traditionele mining, maakt Cardano gebruik van staking. Gebruikers kunnen beloningen verdienen door ADA, de native token van Cardano, te staken of te delegeren aan bestaande stake pools.

Veiligheid en Decentralisatie

Cardano streeft naar een gedecentraliseerd en veilig netwerk. Door gebruik te maken van game-theorie en wiskundige modellen, worden eerlijke actoren op het netwerk beloond, terwijl oneerlijke actoren niets winnen.

Gebruik en Toepassingen

Cardano heeft ondersteuning voor smart contracts, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van diverse DApps, NFT-projecten en DeFi-applicaties op het platform. Het platform heeft ook samenwerkingen met overheden zoals Ethiopië voor ID-verificatieprojecten.

Voordelen ten opzichte van Traditioneel Geld

Cardano biedt snellere transacties, lagere kosten en is grensoverschrijdend. Bovendien is het, dankzij zijn proof-of-stake mechanisme, energie-efficiënter dan traditionele proof-of-work systemen.

Opslag en Wallets

ADA kan worden opgeslagen in cryptocurrency wallets. Er zijn zowel hot wallets (online) als cold wallets (offline) beschikbaar voor gebruikers.

Economische Aspecten

De waarde van ADA wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder vraag en aanbod, media-aandacht en technische ontwikkelingen. Er is een vastgestelde maximale voorraad van 45 miljard ADA-tokens.

Toekomstperspectieven

Cardano’s toekomst is gericht op governance en schaalbaarheid. Het team werkt aan een gedecentraliseerd stem- en schatkistsysteem om de controle over Cardano in handen van de gemeenschap te leggen.