Brian Armstrong

Brian Armstrong, geboren op 25 januari 1983, is een Amerikaanse zakenman, miljardair en investeerder die vooral bekend is als de CEO van Coinbase, een toonaangevend platform voor cryptocurrency. Armstrong heeft aanzienlijke media-aandacht gekregen voor zijn beleid om de werkplek vrij te houden van politiek activisme.

Vroege leven en opleiding

Armstrong werd geboren in de buurt van San Jose, Californië, als zoon van twee ingenieurs. Hij volgde zijn middelbare schoolopleiding aan de Bellarmine College Preparatory, een katholieke school voor jongens. Armstrong studeerde aan de Rice University in Texas, waar hij in 2005 een dubbele bachelor behaalde in economie en informatica, gevolgd door een master in informatica in 2006. Tijdens zijn studie startte hij een bedrijf dat studenten aan tutors koppelde en na zijn afstuderen bracht hij een jaar door in Buenos Aires, waar hij werkte voor een onderwijsbedrijf.

Carrière

Voorafgaand aan zijn carrière in de cryptocurrency wereld, werkte Armstrong als ontwikkelaar voor IBM en als consultant bij Deloitte. In 2010 kwam hij in aanraking met de Bitcoin (BTC) white paper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“, gepubliceerd onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. In 2011 trad hij in dienst bij Airbnb als software engineer, waar hij te maken kreeg met betalingssystemen in de 190 landen waar Airbnb op dat moment actief was. Tijdens zijn tijd bij Airbnb zag hij de moeilijkheden van het versturen van geld naar Zuid-Amerika. Hij begon in zijn vrije tijd code te schrijven in Ruby en JavaScript om cryptovaluta te kopen en op te slaan.

In 2012 nam hij deel aan het Y Combinator startup accelerator programma en ontving een investering van $150.000, die hij gebruikte om Coinbase te financieren. Zijn zoektocht naar een mede-oprichter voor het Y Combinator programma resulteerde in een virale post op Hacker News. Uiteindelijk ontmoette hij zijn mede-oprichter Fred Ehrsam op een Reddit-subgroep.

Coinbase

In 2012 richtten Armstrong en Fred Ehrsam Coinbase op, een platform voor het verhandelen van Bitcoins, en andere digitale valuta. Armstrong was de eerste CEO van het bedrijf. In 2018 werd het bedrijf gewaardeerd op $8,1 miljard en in december 2020 diende het bedrijf een aanvraag in bij de SEC om via een directe notering naar de beurs te gaan. Na de beursgang in april 2021 steeg de marktkapitalisatie van Coinbase naar $85 miljard en volgens Forbes heeft Armstrong vanaf mei 2022 een nettowaarde van $2,4 miljard.

Andere projecten

Naast zijn werk bij Coinbase heeft Armstrong ook andere projecten opgezet. Hij financierde en richtte de wetenschappelijke onderzoekssite ResearchHub op, gemodelleerd naar de GitHub code repository, met als doel onderzoekspapers beschikbaar te maken voor het publiek.

Armstrong richtte ook NewLimit op om de menselijke gezondheid te verbeteren door zich te richten op de biologie van veroudering. NewLimit’s primaire onderzoeksfocus is epigenetische herprogrammering. In mei 2023 had het bedrijf $40 miljoen opgehaald in een Series A investeringsronde.

Politieke opvattingen

Armstrong schreef in september 2020 een blogpost waarin hij Coinbase een “Mission Focused Company” noemde, en hij ontmoedigde werknemersactivisme en discussie over politieke en sociale kwesties op het werk. Hij bood vertrekregelingen aan voor Coinbase medewerkers die zich ongemakkelijk voelden bij dit beleid; als gevolg hiervan verlieten zestig medewerkers (5% van het bedrijf) Coinbase.

Erkenning

In 2017, op 34-jarige leeftijd, stond Armstrong op de 10e plaats in Fortune’s 40 under 40-lijst. In 2019 werd Armstrong opgenomen in de 100 Next-lijst van Time magazine. In 2021 noemde Forbes Armstrong de nummer 1 op zijn Crypto Rich List, met een geschat vermogen van $6,5 miljard in februari 2021. Hij stond ook op de 60e plaats op de Forbes 400-lijst van de rijkste mensen in Amerika.

Filantropie

In 2018 was Armstrong de eerste cryptocurrency executive die de Giving Pledge ondertekende, waarbij hij beloofde het grootste deel van zijn vermogen weg te geven aan filantropische doelen. Hij zette ook een filantropisch initiatief op genaamd GiveCrypto.org, om mensen in staat te stellen publieke of anonieme donaties te doen om anderen in armoede te helpen.

Brian Armstrong is zonder twijfel een pionier in de wereld van cryptocurrency en zijn invloed op de sector is onmiskenbaar. Zijn werk bij Coinbase heeft de weg vrijgemaakt voor de mainstream acceptatie van digitale valuta en zijn voortdurende inspanningen in de technologie- en onderzoekssectoren beloven nog meer innovatie in de toekomst.