Changpeng Zhao

Vroege Leven en Opleiding

Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, werd geboren in de provincie Jiangsu in China. In de late jaren ’80, toen hij 12 jaar oud was, emigreerde hij met zijn familie naar Canada en vestigde zich in Vancouver, British Columbia. Zijn ouders waren beide schoolonderwijzers in China. Zijn vader werkte als universiteitsdocent voordat hij werd bestempeld als een “pro-bourgeois intellectueel” en kort na de geboorte van Zhao naar landelijke gebieden werd verbannen. Tijdens zijn tienerjaren hielp Zhao zijn gezin te onderhouden door verschillende laagbetaalde servicebanen te houden, waaronder werken als fastfoodmedewerker bij een McDonald’s restaurant.

Zhao studeerde aan de McGill University in Montreal, Quebec, waar hij zich specialiseerde in informatica. Na zijn afstuderen aan McGill werd Zhao geselecteerd voor een stage in Tokyo, waar hij werkte voor een onderaannemer van de Tokyo Stock Exchange en software ontwikkelde voor het matchen van handelsorders. Hij werkte vervolgens vier jaar fulltime bij Bloomberg Tradebook, waar hij ontwikkelaar was van software voor futureshandel.

Zakelijke Carrière

Binance

Na de lancering in juli 2017 wist de Binance cryptocurrency exchange $15 miljoen op te halen in een initial coin offering, en de handel op de beurs begon elf dagen later. In minder dan acht maanden groeide Zhao Binance uit tot ‘s werelds grootste cryptocurrency exchange qua handelsvolume (vanaf april 2018). Zhao lanceerde ook Binance Coin in 2017; dit is een utility token dat zijn eigenaren verschillende voordelen biedt, zoals kortingen op handelskosten. In april 2019 lanceerde Binance Binance Smart Chain, die smart contract functionaliteit heeft en een concurrent van Ethereum is.

Forbes rangschikte CZ als de rijkste persoon in de wereld van crypto en blockchain in 2022 op hun lijst “The Richest Crypto And Blockchain Billionaires In The World“. Zijn geschatte vermogen bedroeg een indrukwekkende $65 miljard.

In 2019 lanceerde Zhao Binance’s Amerikaanse filiaal, Binance.US. Binance trok zijn aanvraag om een in Singapore gevestigde crypto exchange te runnen in 2021 terug.

Op 27 maart 2023 diende de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een rechtszaak in tegen Binance en Zhao in de United States District Court voor het Northern District of Illinois, waarin zij beweerde dat er opzettelijk de Amerikaanse wet werd ontweken en vermeend de derivatenregels werden overtreden. Het agentschap beschuldigde Binance ervan regels te overtreden die bedoeld zijn om witwasoperaties te dwarsbomen, wijzend op interne communicatie die transacties beschrijft door de Palestijnse militante organisatie Hamas, en vermoedelijke criminelen.

In juni 2023 zei de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) dat het Zhao en Binance aanklaagde op 13 aanklachten wegens vermeende overtredingen van de Amerikaanse effectenregels.

Visie op Crypto

In een interview met The New York Times zei Zhao dat mensen in crypto stappen omdat ze het zien groeien, “het verhandelen en er geld mee verdienen in plaats van het te gebruiken”, maar dat de markt zich altijd zal corrigeren. Op 6 april 2021 vertelde Zhao aan Bloomberg Markets dat bijna 100% van zijn liquide nettovermogen in de vorm van cryptocurrency was.

In 2022 investeerde Zhao $500 miljoen via Binance om de overname van Twitter door Elon Musk te financieren.

Persoonlijk Leven

Zhao heeft gezegd dat hij “een Canadees staatsburger, punt uit” is. Geboren in China in 1977, verkreeg Zhao een Canadees visum in 1989 en verliet China datzelfde jaar na de gebeurtenissen op het Tiananmenplein. In 2022 zei Zhao dat hij ongeveer 30 jaar eerder, rond 1992, het Canadese staatsburgerschap had verkregen. In 2005 verhuisde hij terug naar China, waar hij uiteindelijk een appartement in Shanghai bezat. In 2015 verkocht hij zijn appartement in Shanghai en gebruikte de opbrengsten om Bitcoin te kopen. Zhao bleef in China tot de Chinese overheid crypto exchanges verbood in eind 2017. Hij is momenteel gevestigd in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Zhao heeft gezegd dat hij van plan is om tot 99% van zijn vermogen te doneren, volgend op de filantropische voorbeelden van andere wereldwijde zakenmagnaten en investeerders. “Ik ben van plan het grootste deel van mijn vermogen te doneren, zoals veel andere ondernemers of oprichters hebben gedaan, van Peabody tot vandaag. Ik ben van plan 90%, 95%, of 99% van mijn vermogen te doneren.”