Charles Hoskinson

Charles Hoskinson, geboren op 5 november 1987, is een Amerikaanse ondernemer en een prominente figuur in de wereld van cryptocurrency. Hij is medeoprichter van het blockchain-ingenieursbedrijf Input Output Global, Inc. (voorheen IOHK), het Cardano blockchain-platform en was medeoprichter van het Ethereum (ETH) blockchain-platform.

Onderwijs en Vroege Carrière

Hoskinson begon zijn academische carrière aan de Metropolitan State University of Denver en de University of Colorado Boulder, waar hij analytische getaltheorie studeerde voordat hij zich via de industrie op cryptografie richtte. Hoewel hij beweert dat hij aan een PhD-programma is begonnen, heeft hij dit niet afgemaakt.

In 2013 verliet Hoskinson zijn baan als consultant om een project genaamd het Bitcoin Education Project te starten. Volgens Hoskinson is de beperkte voorraad van Bitcoin (BTC) vergelijkbaar met een digitale vorm van goud.

Bijdrage aan Ethereum

Hij sloot zich eind 2013 aan bij het Ethereum-team als een van de vijf oorspronkelijke oprichters met Vitalik Buterin en bekleedde de functie van CEO. Buterin en het Ethereum-team verwijderden Hoskinson in 2014 na een geschil over de vraag of het project commercieel (Hoskinson’s visie) of non-profit (Buterin’s visie) moest zijn.

Oprichting van IOHK en Cardano

In 2014 richtten Hoskinson en voormalig Ethereum-collega Jeremy Wood IOHK (Input Output Hong Kong) op, een ingenieurs- en onderzoeksbedrijf dat cryptocurrencies en blockchains bouwt. Het belangrijkste project van IOHK is Cardano, een openbare blockchain en smart contract platform dat de ADA cryptocurrency host.

Hoskinson heeft ook gezegd dat betrokkenheid van durfkapitaal kan leiden tot een onevenredige controle over een project. In 2017 sponsorde IOHK onderzoekslaboratoria die zich richten op blockchain-technologie aan de University of Edinburgh en het Tokyo Institute of Technology.

Invloed en Vermogen

Forbes schatte het vermogen van Hoskinson op $500m – $600m in 2018. In 2020 sprak Hoskinson op het World Economic Forum in Davos, waar hij zei dat blockchain uiteindelijk sociale verandering kan veroorzaken.

Charles Hoskinson is een in Colorado gevestigde technologie-ondernemer en wiskundige. Zijn professionele ervaring omvat het oprichten van drie cryptocurrency-gerelateerde start-ups – Invictus Innovations, Ethereum en IOHK – en hij heeft verschillende functies bekleed in zowel de publieke als de private sector.

Zijn huidige projecten richten zich op het opleiden van mensen over cryptocurrency, het zijn van een evangelist voor decentralisatie en het gemakkelijker maken van cryptografische tools voor de mainstream. Dit omvat het leiden van het onderzoek, ontwerp en de ontwikkeling van Cardano, een derde generatie cryptocurrency die in september 2017 werd gelanceerd.