Chris Larsen

Chris Larsen, geboren in 1960 in San Francisco, Californië, is een naam die synoniem is geworden met innovatie in de financiële technologie-industrie. Als mede-oprichter van verschillende baanbrekende technologie-startups in Silicon Valley, heeft Larsen een blijvende impact gehad op de manier waarop we naar financiën en technologie kijken.

Vroege Leven en Opleiding

Chris groeide op in een bescheiden gezin; zijn moeder was een freelance illustrator en zijn vader werkte als vliegtuigmonteur voor United Airlines. Na zijn middelbare school ging hij naar de San Francisco State University, waar hij in 1984 een B.S. behaalde in internationale bedrijfskunde en boekhouding. Na zijn studie werkte hij voor Chevron, waar hij financiële audits uitvoerde in landen als Brazilië, Ecuador en Indonesië. Zijn drang naar kennis leidde hem naar de Stanford Graduate School of Business, waar hij in 1991 zijn MBA behaalde.

Zakelijke Carrière

Larsen’s eerste grote onderneming was E-Loan, een online hypotheekverstrekker die hij in 1996 mede-oprichtte. Onder zijn leiding werd E-Loan het eerste bedrijf dat consumenten gratis toegang gaf tot hun FICO-kredietscores. Tegen 2000 werd de marktwaarde van E-Loan geschat op $1 miljard.

Na E-Loan richtte Larsen zich op Prosper Marketplace, een ander innovatief platform dat hij in 2006 mede-oprichtte. Hier diende hij als CEO tot 2012. Maar het was zijn volgende onderneming, Ripple Labs, dat hem op de kaart zette in de wereld van cryptocurrency. Ripple (XRP), opgericht in 2012, ontwikkelde software die de directe overdracht van geld tussen twee partijen mogelijk maakt, waardoor de traditionele bankkosten en wachttijden worden omzeild.

Invloed en Erkenning

Larsen’s invloed strekt zich uit buiten de bedrijfswereld. Hij beschrijft zichzelf als “radicaal pro-consument” en heeft zich ingezet voor financiële privacy in Californië. In 2001 mede-oprichtte hij de coalitie Californians for Privacy Now, die streefde naar betere financiële privacyrechten voor consumenten.

Zijn inspanningen en succes hebben hem niet onopgemerkt gelaten. In 2018 schatte Forbes Larsen’s vermogen op $59 miljard, waarmee hij tijdelijk voorbijging aan Mark Zuckerberg op de lijst van ‘s werelds rijkste mensen. In 2020 stond hij op nummer 319 in de Forbes 400-lijst van de rijkste mensen in Amerika.

Filantropie

Larsen’s succes heeft hem niet weerhouden van het geven aan de gemeenschap. In 2020 doneerden hij en Ripple elk $1 miljoen aan vijf voedselbanken in San Francisco als onderdeel van de COVID-19 hulpinspanningen.

Conclusie

Chris Larsen is niet alleen een visionair in de wereld van financiële technologie, maar ook een voorbeeld van hoe succes kan worden gebruikt om positieve veranderingen in de wereld te bewerkstelligen. Zijn invloed op de cryptowereld, met name door Ripple, heeft de manier waarop we naar digitale valuta’s en transacties kijken, veranderd en zal waarschijnlijk nog vele jaren voelbaar zijn.