Jack Dorsey

Vroege leven en opleiding

Jack Patrick Dorsey, geboren op 19 november 1976, is een Amerikaanse internetondernemer, filantroop en programmeur. Hij groeide op in St. Louis, Missouri, als zoon van Tim Dorsey en Marcia (Smith) Dorsey. Zijn vader werkte voor een bedrijf dat massaspectrometers ontwikkelde en zijn moeder was huisvrouw.

Dorsey ontwikkelde al op jonge leeftijd een interesse in dispatch routing. Hij studeerde aan de University of Missouri–Rolla en later aan de New York University, maar maakte zijn studie niet af. Het was tijdens zijn studie aan de New York University dat hij het idee kreeg dat uiteindelijk zou uitgroeien tot Twitter.

Carrière

Dorsey is medeoprichter en voormalig CEO van Twitter, Inc. en medeoprichter, uitvoerend hoofd en voorzitter van Block Inc, de ontwikkelaar van het Square financiële dienstenplatform. Hij is ook medeoprichter van Bluesky, waar hij momenteel in de raad van bestuur zit, met Jay Graber als CEO.

Twitter

Dorsey kwam op het idee voor Twitter, een webgebaseerde realtime status/korte berichtcommunicatiedienst, terwijl hij werkte aan dispatching als programmeur. Hij zag het potentieel van instant messaging en vroeg zich af of de statusoutput van de software gemakkelijk gedeeld kon worden onder vrienden. Dit idee trok veel gebruikers bij Odeo en investeringen van Evan Williams, een medeoprichter van dat bedrijf in 2005 die Google had verlaten na de verkoop van Pyra Labs en Blogger.

Als CEO van Twitter leidde Dorsey het bedrijf door twee financieringsrondes van durfkapitalisten. Ondanks het groeiende succes van de dienst, koos Dorsey ervoor om de uptime te verbeteren als topprioriteit, zelfs boven het genereren van inkomsten.

In oktober 2022 werd Twitter overgenomen door Elon Musk, de CEO van SpaceX en Tesla. Ondanks de overname behield Dorsey zijn eigendom van 2,4% van Twitter.

Block (Voorheen bekend als Square)

Samen met medeoprichter Jim McKelvey ontwikkelde Dorsey een klein zakelijk platform om betalingen met debet- en creditcards op een mobiel apparaat te accepteren, genaamd Square. Het kleine, vierkante apparaatje kan worden aangesloten op iPhone, iPad, iPod Touch of Android-apparaten via de hoofdtelefoonaansluiting en fungeert als een mini-kaartlezer. Square is ook een systeem voor het verzenden van papierloze bonnen via sms of e-mail en is beschikbaar als een gratis app voor iOS en Android OS.

Op 1 december 2021 veranderde CEO Jack Dorsey officieel de naam van het platform in Block, Inc. Dit was deels te danken aan zijn interesse in de blockchain en de nieuwe naam omvatte de verschillende bedrijven beter dan de huidige naam, die voornamelijk geassocieerd wordt met zijn handelaarsbetalingsdiensten.

Cryptocurrency en Blockchain

Dorsey is een uitgesproken voorstander van Bitcoin (BTC) en heeft gesproken op Bitcoin-conferenties zoals “The B Word”. Hij heeft gezegd dat als hij niet aan Twitter en Square zou werken, hij aan Bitcoin zou werken. Hij heeft ook de ontwikkeling van het Nostr sociale netwerkprotocol financieel ondersteund en onderschreven.

Persoonlijk leven

Dorsey staat bekend om zijn toewijding aan meditatie. In 2015 zei hij dat hij zijn ochtenden begon met meditatie. In 2017 voltooide hij tien dagen van Vipassanā-meditatie, zoals onderwezen door volgelingen van S. N. Goenka.

Conclusie

Jack Dorsey is een innovatieve en invloedrijke figuur in de wereld van technologie en sociale media. Zijn werk aan Twitter en Block, Inc. heeft de manier waarop mensen communiceren en transacties uitvoeren op het internet veranderd. Zijn interesse in en steun voor blockchain-technologie en cryptocurrencies wijzen op zijn voortdurende betrokkenheid bij het vormgeven van de toekomst van digitale interacties en financiële transacties. De recente overname van Twitter door Elon Musk markeert een belangrijke verschuiving in het eigendom van een van de meest invloedrijke sociale mediaplatforms ter wereld.