Vitalik Buterin

Vitalik Buterin, geboren op 31 januari 1994 in Moskou, is een van de meest invloedrijke figuren in de wereld van blockchain technologie en cryptocurrencies. Hij is de mede-oprichter van Ethereum (ETH), een blockchain-platform dat de ideeën van Bitcoin verder ontwikkelt door het aanbieden van smart contracts waarmee onafhankelijke bedrijven apps kunnen bouwen en vrij kunnen handelen.

Vroege Leven en Onderwijs

Buterin’s genialiteit werd al op jonge leeftijd erkend. Op 6-jarige leeftijd verhuisden zijn ouders naar Canada op zoek naar betere werkgelegenheid. Zijn vader, een computerprogrammeur, introduceerde hem tot de wereld van computers en programmeren. Vitalik werd eerst geplaatst in het provinciale schoolsysteem, maar hij was niet onder de indruk van het onderwijs dat hij daar ontving. Toen zijn ouders hem naar een privéschool verplaatsten, begon hij meer interesse te tonen. Op 7-jarige leeftijd werd hij in een speciale klas voor begaafde kinderen geplaatst. Zijn wiskundeleraar merkte op dat Buterin’s snelheid voor mentale rekenkunde twee keer zo hoog was als die van zijn klasgenoten.

Ontwikkeling van Ethereum

Ethereum, het geesteskind van Buterin, ging live in juli 2015. Het project werd mogelijk gemaakt door crowdfunding in 2013 en 2014. Toen Ethereum werd geïntroduceerd, was elke eenheid van de valuta ongeveer vijftien dollar waard. Het project werd langzaam gestart, weg van de aandacht van de mainstream media. Het was belangrijk voor Buterin om de stabiliteit van dit nieuwe platform te testen voordat hij de wereldmarkt aanmoedigde om aan boord te komen. Tegen 2017 was hij er klaar voor en de voordelen van het gebruik van Ethereum werden breed gedeeld met het grote publiek.

In 2017 steeg de waarde van Ethereum met 13.000%. De reactie op het potentieel van Ethereum voor bedrijven was overweldigender dan iemand had kunnen voorstellen, met de waarde van Ether die omhoog schoot met 13.000%. Een van de belangrijkste redenen dat Buterin zich zorgen maakte over het delen van het concept van Ethereum met de bredere wereld, was omdat hij niet geloofde dat ze er klaar voor waren. Hij voelde dat het grote publiek overenthousiast zou worden over het potentieel van Ethereum en het daardoor een onrealistische waarde zou geven. Dat is precies wat er gebeurde, en Ethereum werd verkocht voor zoveel als veertienhonderd dollar. Buterin zelf waarschuwde dat dit niet duurzaam was en zoals voorspeld was de prijs in september 2018 gedaald tot tweehonderd dollar.

Invloed en erkenning

Buterin wordt vaak vergeleken met de grootste geesten in de tech-wereld, zoals Bill Gates, Steve Jobs en Elon Musk. Net zoals Bill Gates de revolutie van computers teweegbracht, Steve Jobs de normen van technologie onbetwistbaar verhoogde en Elon Musk de toekomst van duurzame energie verkent, heeft Vitalik Buterin de weg geëffend voor cryptocurrency.

In 2018 probeerde Google Buterin in te huren. Een HR-medewerker van Google stuurde hem een e-mail, waarschijnlijk omdat een machine learning-algoritme zijn GitHub had onderzocht en ontdekte dat hij een hoge score had bij de Global Olympiad. Buterin wees het aanbod af, wat aantoont dat zijn toewijding aan Ethereum en de wereld van blockchain-technologie onwankelbaar is.

Toekomst van Ethereum en Cryptocurrency

Buterin blijft een belangrijke speler in de ontwikkeling en vooruitgang van Ethereum en blockchain-technologie. Hij heeft conventionele economen doen beven van angst, met zijn visie op een financieel systeem dat de economie democratiseert en de effecten van menselijke roekeloosheid minimaliseert.

Vitalik Buterin is zonder twijfel een van de meest invloedrijke figuren in de wereld van blockchain-technologie en cryptocurrencies. Zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Ethereum heeft de manier waarop we naar financiële systemen en transacties kijken, veranderd. Hoewel de toekomst van cryptocurrency nog steeds onzeker is, is het duidelijk dat Buterin een sleutelrol zal blijven spelen in de vormgeving ervan.