In de VS lijkt XRP op het punt te staan een vlucht te nemen door het On Demand Liquidity (ODL) systeem van Ripple, na optimistische opmerkingen van cryptojurist John E. Deaton. In gesprek met Nick Burrafato van Linqto besprak Deaton mogelijke manieren waarop banken XRP via ODL zouden kunnen gebruiken. Deze ontwikkelingen volgen op een gedeeltelijke overwinning voor Ripple in juli door rechter Torres tegenover de US Securities and Exchange Commission (SEC). Het grote vraagstuk: zullen grote banken XRP adopteren voor transacties?
Wat is ODL?
ODL, wat staat voor ‘On Demand Liquidity’, is het paradepaardje van Ripple voor grensoverschrijdende betalingen. Het gebruikt XRP om transacties te vergemakkelijken tussen verzendende en ontvangende partijen zonder directe betrokkenheid van Ripple. Dit in tegenstelling tot Ripple’s Liquidity Hub, waar Ripple transacties faciliteert.
Hoe kunnen banken ODL gebruiken?
John E. Deaton legde uit dat banken, na de uitspraak, ODL zouden kunnen gebruiken zonder te investeren of te vertrouwen op Ripple’s inspanningen. Met ODL wordt het activum XRP niet vastgehouden en is er geen noodzaak tot voorfinanciering zoals bij nostro en vostro rekeningen. “Aangezien de Bank of America het niet direct van Ripple koopt, kunnen ze het gebruiken,” zei Deaton. Hij stelt dat banken XRP kunnen kopen via platforms als Coinbase of Uphold en het naar eigen inzicht kunnen gebruiken.
SEC vs. Ripple – Wat is de stand van zaken?
Ondanks de recente ontwikkelingen is de zaak tussen SEC en Ripple nog in afwachting van een juryproces met betrekking tot de rollen van CEO Brad Garlinghouse en Executive Chairman Chris Larsen. Hoewel het proces gepland staat voor 2024, heeft de SEC een motie ingediend voor een tussentijds beroep om Ripple’s verkopen aan te vechten. De SEC betwist echter niet de status van XRP zelf.