Het koninkrijk Bhutan, verscholen in de Himalaya, heeft onlangs een verrassend geheim onthuld dat de internationale financiële markt heeft geschokt: het land heeft al jaren in stilte crypto gemijnd zonder een woord te zeggen – zelfs niet aan de eigen burgers. Bhutan hoopt het tweede land ter wereld te worden dat een staatsbedrijf voor cryptomijnbouw runt.
Het groene geheim van Bhutan
Wat nog opvallender is, is dat Bhutan erin is geslaagd om op duurzame wijze crypto te mijnen, in tegenstelling tot de veel gebruikte methoden die algemeen bekritiseerd worden vanwege het hoge stroomverbruik. Bhutan gebruikt hiervoor zijn enorme reserves aan waterkracht – een hernieuwbare energiebron die over het algemeen als “groen” kan worden beschouwd.
Dankzij de eeuwenoude gletsjers die de vele rivieren van het land voeden, heeft Bhutan een overvloed aan waterkracht, wat zowel de meeste van de 777.000 inwoners van het land van stroom voorziet als 30% van het bruto binnenlands product (BBP) van het land vertegenwoordigt.
Cryptomijnbouw: Bhutan’s Toekomstige Inkomstenbron?
Bhutan’s onlangs onthulde geheim laat zien dat het land deze immense bron ook heeft aangewend voor een ander doel dat in de toekomst zijn economie kan stimuleren: het opzetten van eigen cryptomijnen. Met zijn beperkte omvang en middelen zou groene cryptomijnbouw de oplossing kunnen zijn voor de economische onafhankelijkheid van Bhutan, een land dat jarenlang heeft geworsteld om zelfvoorzienend te worden.
Waarom was dit een geheim – en waarom is het nu onthuld?
Hoewel het niet helemaal duidelijk is hoe lang en waar Bhutan al mijnbouwactiviteiten heeft ontplooid, vertelde een overheidsvertegenwoordiger recentelijk aan de lokale krant The Bhutanese dat het land een paar jaar geleden met mijnen is begonnen, toen de prijs van Bitcoin (BTC) rond de $5.000 (€4.548) lag.
De reden waarom het land zijn geheime crypto-mijnoperaties heeft gedeeld, kan zijn dat het koninkrijk nu op zoek is naar partners om zijn project verder uit te breiden. De investeringstak van het land, het staatsbedrijf Druk Holding & Investments (DHI), en het Nasdaq genoteerde mijnbouwbedrijf Bitdeer zijn naar verluidt op zoek naar investeerders voor $500 miljoen (€454,9 miljoen) om de groene cryptomijnbouw in het koninkrijk te ontwikkelen.