Centrale banken wereldwijd worden opgeroepen om snel digitale valuta’s te omarmen om concurrerend te blijven. Tijdens de Innovation Summit van de Bank for International Settlements (BIS) benadrukte Joachim Nagel, hoofd van de Deutsche Bundesbank en lid van de Europese Centrale Bank (ECB), de noodzaak voor centrale banken om zich aan te passen aan de veranderende financiële omgeving. Nagel wees op de dramatische veranderingen in het bankwezen over de afgelopen twee decennia en drong aan op het gebruik van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) als essentieel instrument voor modernisering. “We moeten ons bedrijfsmodel herzien, en DLT is een cruciaal hulpmiddel om dit doel te bereiken,” verklaarde hij.
De populariteit van fysiek geld neemt af, wat de urgentie voor innovatie onderstreept. “We moeten onze inspanningen om te innoveren versnellen, nu de aantrekkingskracht van ons primaire product afneemt,” suggereerde Nagel. Evenzo steunde Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Bank van Frankrijk, de integratie van digitale valuta’s om aan moderne behoeften te voldoen en stabiliteit te handhaven. De ECB plant om tegen oktober 2025 een digitale euro te finaliseren, een belangrijke stap naar de acceptatie van digitale valuta.
Ondertussen verkent de Zwitserse Nationale Bank (SNB) voorzichtig digitale valuta’s via Project Helvetia III. Thomas J. Jordan, voorzitter van de SNB, benadrukte het belang van centrale bankgeld voor financiële stabiliteit, maar uitte zijn zorgen over de potentiële destabilisatie van het financiële systeem door retail CBDC’s. Hij betoogde dat wholesale CBDC’s de voorkeur hebben voor de veilige afwikkeling van getokeniseerde activa, gezien hun voordelen ten opzichte van de mogelijke risico’s van retail CBDC’s. Deze discussie op de BIS Summit toont een duidelijke verschuiving naar digitale valuta’s onder centrale banken, waarbij innovatie en voorzichtigheid worden gecombineerd.
In een recent rapport heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de potentie van decentrale autonome organisaties (DAO’s) en hun integratie in de digitale economie onderzocht. DAO’s en Decentralized Finance (DeFi) bieden nieuwe mogelijkheden voor geldbeheer en besluitvorming zonder centraal gezag, wat aantrekkelijk is vanwege de openheid, eerlijkheid, en inclusiviteit. Deze organisaties kunnen de manier waarop we met geld omgaan revolutioneren, door processen goedkoper, sneller en innovatiever te maken, en gebruikers meer invloed te geven.
Er zijn echter uitdagingen. DAO’s zijn een nieuw fenomeen en vallen nog niet volledig onder bestaande wetgeving, wat risico’s kan opleveren voor gebruikers en de financiële wereld. Er zijn zorgen over witwassen van geld, klantenbescherming, en het beheer van DAO’s. Zonder passende wereldwijde regelgeving kunnen DAO’s hun volledige potentieel niet bereiken, stelt het rapport van de ECB.
Het rapport bespreekt ook de digitale euro, een nieuw soort online geld dat momenteel door de ECB wordt overwogen. Dit zou functioneren als digitaal contant geld en zou naadloos kunnen samenwerken met andere betaalmethoden terwijl het de privacy van gebruikers beschermt. Fabio Panetta van de ECB gelooft dat de digitale euro Europa voorop kan laten lopen in de digitale geldrace.
De integratie van de digitale euro en DeFi kan succesvol zijn, mits de juiste regelgeving wordt gevolgd. Dit zou zorgen voor veiligheid en effectiviteit in het gebruik voor iedereen, concludeert het rapport.