De BRICS-alliantie, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, overweegt om hun nieuwe valuta te laten accepteren door Europa, wat mogelijk grote gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse dollar. Deze ontwikkeling heeft wereldwijde implicaties, maar met name Europa en de Verenigde Staten zullen erbij betrokken zijn. De lancering van de nieuwe BRICS-valuta wordt verwacht tijdens de volgende top in Kaapstad, Zuid-Afrika, die gepland staat voor augustus. Het doel van deze verandering is om de status van de Amerikaanse dollar als primaire reservemunt te verminderen en daarmee de wereldwijde handels- en financiële stromen te beïnvloeden.
Europa overweegt de BRICS-valuta
De BRICS-alliantie plant de lancering van een nieuwe valuta tijdens de volgende top in Kaapstad, Zuid-Afrika, in augustus. Europa staat op het punt deze BRICS-valuta te accepteren, wat de Amerikaanse dollar mogelijk aan de kant schuift. Deze nieuwe valuta zou kunnen worden geaccepteerd voor internationale handel door 41 landen die interesse hebben getoond om zich bij het blok aan te sluiten. Deze landen variëren van Azië en Afrika tot Europa.
Frankrijk neemt het voortouw
Frankrijk lijkt een verschuiving te signaleren van de Amerikaanse dollar naar de nieuwe BRICS-valuta voor wereldhandel. Onlangs heeft Frankrijk een LNG-gashandel met China afgehandeld door te betalen met de Chinese Yuan en niet de dollar. President Emmanuel Macron heeft herhaaldelijk opgeroepen tot het beëindigen van de afhankelijkheid van de Europese Unie van de Amerikaanse dollar, omdat dit een risico op schulden met zich meebrengt.
De impact op de Amerikaanse dollar
Als Europa de BRICS-valuta accepteert, kan dit de status van de Amerikaanse dollar als primaire reservemunt verminderen. Dit kan de vraag naar de dollar verminderen, wat mogelijk leidt tot een depreciatie van de waarde. De ontwikkeling kan de wereldwijde handels- en financiële stromen veranderen en ernstige schade toebrengen aan de valutamarkten.
Aziatische landen en de BRICS-valuta
Ongeveer 16 Aziatische landen, waaronder 10 ASEAN-landen (Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam), hebben hun interesse getoond om de Amerikaanse dollar te verlaten en hun eigen valuta’s te bevorderen voor wereldhandel.
De rol van Saoedi-Arabië
Saoedi-Arabië, een olie-rijk land, heeft formeel zijn aanvraag ingediend om zich bij de BRICS-alliantie aan te sluiten. Er zijn gesprekken gaande over Saoedi-Arabië die de BRICS-bank financiert, ook wel bekend als The New Development Bank (NDB). Als de BRICS-alliantie de financiering van Saoedi-Arabië accepteert, zou dit een nieuw tijdperk van financiële dominantie kunnen inluiden met constante geldstroom van de olie-rijke natie. Dit zou een uitdaging kunnen vormen voor de suprematie van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservemunt.
Mogelijke daling Amerikaanse dollar
In conclusie, de Amerikaanse dollar zou op een pad van daling kunnen zijn als Europa de nieuwe BRICS-valuta accepteert. Desalniettemin is het opnemen tegen de USD geen gemakkelijke taak, aangezien de greenback oppermachtig blijft ondanks bedreigingen van externe krachten. De nieuwe valuta moet zichzelf bewijzen door de klappen op te vangen die de markten erop gooien. Het zal jaren of zelfs decennia duren om vertrouwen te winnen op de internationale markten.