In een zich snel ontvouwende saga in de DeFi-wereld hebben Lido (LDO) en Rocket Pool (RPL), twee van de grootste liquid Ethereum (ETH) staking providers, de degens gekruist over de beschuldigingen van centralisatie van Rocket Pool’s Protocol DAO. Op 4 juli onthulde Dmitriy Gusakov, Lido’s gemeenschapsstaking leider, op Twitter dat zijn team een Externally Owned Account (EOA) had geïdentificeerd met de macht om alle parameters in de pDAO slimme contracten te veranderen. Hij uitte zijn bezorgdheid door te zeggen: “Zo zouden toestemmingloze protocollen niet moeten werken!”
Rocket Pool’s Verdediging
Ondanks de kritiek van Lido heeft Rocket Pool zich fel verdedigd. Darren Langley, algemeen directeur bij Rocket Pool, benadrukte dat het EOA-account bekend is en dat het project al bezig is dit aan te pakken als onderdeel van de aankomende Saturn-upgrade. Langley voegde eraan toe dat een EOA aanvankelijk werd gekozen om snel te kunnen reageren op mogelijke beveiligingsproblemen, maar dat het altijd de bedoeling was om dit te vervangen door een robuuste gemeenschapsoplossing.
Centralisatie van Gedelegeerd Ether
Terwijl deze confrontatie gaande is, krijgt Lido steeds meer kritiek vanwege zijn groeiende controle over de voorraad van gedelegeerd Ether. Volgens gegevens van Beaconcha.in en Dune Analytics controleren de validators van Lido nu 36% van het totaal van 20,8 miljoen gedelegeerde ETH in het netwerk, terwijl Rocket Pool slechts 3% controleert. Deze disproportionele verdeling kan een stimulans zijn voor samenspanning tussen anders geïsoleerde stakers.
In mei liet Vitalik Buterin, de mede-oprichter en chief scientist van Ethereum, weten dat geen enkel staking pool meer dan 15% van de netwerkvalidators zou mogen controleren. Hij bepleitte hogere kosten om de adoptie te ontmoedigen. Tegen deze achtergrond heeft de recente zet van Lido om een vernieuwd inkomstendelingsprogramma voor ecosysteempartners goed te keuren, veel kritiek gekregen. Deze beslissing versterkt de zorgen over de concentratie van macht in het Ethereum-netwerk, aangezien Lido’s validators nu 36% van het netwerk controleren. De ontwikkeling roept vragen op over de best practices voor decentralisatie in het staking landschap.
De Saturn Upgrade
In reactie op de hele situatie is Rocket Pool bezig met het uitwerken van de Saturn-upgrade, waarbij de introductie van on-chain voting hoog op de agenda staat. Recente discussies wijzen erop dat Rocket Pool token-based voting overweegt met een kwadratisch systeem om de stemmacht van kleinere communityleden te versterken. Ook overweegt men autostaking, integratie met EigenLayer en zero-knowledge-powered oracles in de upgrade op te nemen.
Deze controverse toont de uitdagingen van decentralisatie binnen de DeFi-sector aan en benadrukt het belang van transparantie en evenwicht in protocolbeheer. Het blijft afwachten hoe deze situatie zich verder zal ontwikkelen en welke impact het zal hebben op de bredere DeFi-gemeenschap.