Niet-fungibele tokens (NFT’s) hebben de kunst- en entertainmentwereld op zijn kop gezet, en de muziekindustrie is geen uitzondering. Muziek NFT’s zijn een nieuwe manier voor artiesten om hun werk te monetariseren en voor fans om unieke muziekgerelateerde items te bezitten. Maar wat zijn muziek NFT’s precies en hoe werken ze? In dit artikel duiken we in de wereld van muziek NFT’s.
Wat zijn Muziek NFT’s?
Een NFT is een digitaal activum dat echte objecten zoals kunst, muziek, in-game items en video’s vertegenwoordigt. Muziek NFT’s zijn een soort NFT die muziekgerelateerde items vertegenwoordigen. Dit kan een digitaal album, een liedje, of zelfs exclusieve ervaringen zoals backstage passes of virtuele meet-and-greets met artiesten zijn.
Muziek NFT’s verstoren de traditionele muziekindustrie. Ze helpen artiesten om zelfsoevereiniteit te behouden over hun muziek en hun carrières. Bovendien stellen NFT-muziekmarktplaatsdiensten fans in staat om muziek, merchandise, exclusieve ervaringen en zeldzame werken te kopen en verkopen. Bovendien stellen NFT’s muzikanten in staat om visuele kunst, muziek, zeldzame verzamelobjecten te combineren.
De Impact van Muziek NFT’s op de Muziekindustrie
Muziek NFT’s hebben het potentieel om de muziekindustrie radicaal te veranderen. Ze bieden artiesten een nieuwe manier om hun werk te monetariseren buiten de traditionele wegen om. Normaal gesproken certificeren muziek NFT’s alleen on-chain eigendom van een token gekoppeld aan een muziekbestand. Ze geven geen verdere rechten dan dat – geen royalty’s, het belangrijkste. Maar er zijn uitzonderingen.
Een voorbeeld hiervan is de artiest Daniel Allen, die $34.000 in één minuut verdiende door een EP uit te brengen op het nieuwe platform genaamd sound.xyz. 100 NFT’s werden gecreëerd voor de release en ze werden verkocht voor 0.1 ether elk op OpenSea. Deze collectie heeft al 16 ether gedaan in secundaire verkopen en deze technologie stelt de artiest in staat om automatisch een deel van die secundaire verkopen te krijgen.
De Voordelen van Muziek NFT’s
Muziek NFT’s bieden een aantal voordelen voor zowel artiesten als fans. Hier zijn enkele van de belangrijkste:
1. Uniek Eigendom
Het meest significante voordeel van NFT’s in de muziekindustrie is het vermogen om uniek eigendom van digitale inhoud te verlenen. Met NFT’s kunnen artiesten gelimiteerde digitale albums uitgeven die uniek eigendom hebben en voor een premium prijs kunnen worden verkocht. Dit stelt fans in staat om exclusieve digitale inhoud te bezitten en geeft artiesten een extra inkomstenstroom. Als gevolg hiervan kunnen muzikanten beginnen met het produceren van muziek die meer gericht is op het creëren van unieke stukken die fans willen bezitten en verzamelen.
2. Royalty Betalingen
Het traditionele muziekindustriemodel heeft gezien dat artiesten een klein deel van de inkomsten ontvangen die gegenereerd worden uit muziekverkopen. Echter, met NFT’s wordt het eigendom van muziek duidelijk gemaakt op een blockchain-netwerk, waardoor transparante royalty betalingen mogelijk zijn. Het idee om de tussenpersoon uit te snijden spreekt zowel grote als kleine artiesten aan.
3. Investeren in Artiesten
Als muziekfan of als muziekinvesteerder heb je de mogelijkheid om muziek NFT’s te kopen van je favoriete artiesten. Dat is al vrij cool als je van de artiest houdt. Nu, als die artiest in de loop van de tijd hun populariteit verhoogt, zouden je NFT’s theoretisch in waarde moeten stijgen. Dit is een win-win scenario voor iedereen met veel lagere overheadkosten.
4. Directe Interactie tussen Artiesten en Fans
NFT’s bieden een nieuwe manier voor artiesten om direct met hun fans te communiceren. Artiesten kunnen NFT’s gebruiken om exclusieve ervaringen aan te bieden, zoals virtuele meet-and-greets, waardoor fans een diepere verbinding met de artiest kunnen voelen.
De Revolutie van Muziek NFT’s
1. Tokenisatie van Muziek
NFT’s maken de tokenisatie van muziek mogelijk, wat betekent dat muziek kan worden verdeeld in kleinere, beheersbare delen. Dit stelt artiesten in staat om specifieke delen van hun muziek te monetariseren, zoals de rechten om een specifieke beat te gebruiken, de songteksten van een liedje of zelfs een enkele gitaarriff. Dit betekent dat artiesten hun muziek in kleinere delen kunnen verkopen, wat toegankelijker kan zijn voor fans.
2. Fan Interactie
NFT’s bieden artiesten de mogelijkheid om op manieren die voorheen onmogelijk waren met fans te communiceren. Met NFT’s kunnen artiesten exclusieve digitale inhoud aan fans vrijgeven, zoals backstage beelden of opnames van live optredens. Dit stelt fans in staat om zich meer verbonden te voelen met artiesten en creëert een gevoel van exclusiviteit, wat kan leiden tot verhoogde fanbetrokkenheid.
3. Digitale Verzamelobjecten
NFT’s stellen muziekalbums in staat om als digitale verzamelobjecten te worden uitgebracht. Dit creëert een nieuwe manier voor fans om muziek te bezitten en creëert een gevoel van exclusiviteit, wat de fanbetrokkenheid kan verhogen. Het unieke eigendom van NFT’s betekent dat ze als een zeldzaam, hoger geprijsd item kunnen worden verkocht, wat een nieuwe inkomstenstroom voor de artiesten creëert.
4. Bescherming van Intellectueel Eigendom
NFT’s stellen artiesten in staat om hun intellectueel eigendom te beschermen, wat een uitdaging is geweest in de muziekindustrie. Met NFT’s wordt het eigendom van muziek duidelijk gemaakt op een blockchain-netwerk, wat het moeilijk maakt voor anderen om de muziek te kopiëren of te plagiëren. Dit biedt artiesten een grotere bescherming van hun intellectueel eigendom en stelt hen in staat om de distributie van hun muziek te controleren.
Muziek NFT Platforms
Er zijn verschillende platforms waar artiesten hun muziek als NFT’s kunnen aanbieden en fans deze unieke digitale items kunnen kopen. Hier zijn enkele van de meest prominente:
1. Audius
Audius is niet alleen een muziek NFT-marktplaats, maar ook een muziekstreaming- en deelplatform. Met Audius kunnen artiesten hun fans betrekken, werken in uitvoering delen en hun muziek NFT’s monetariseren via Audius’ AUDIO-token. Enkele van de artiesten op het platform zijn deadmau5, 3LAU en The Stafford Brothers.
2. ROCKI
ROCKI streeft ernaar om artiesten in staat te stellen een inkomen te verdienen uit hun muziek door gebruik te maken van de nieuwste Blockchain- en NFT-technologie om hun inhoud te controleren en te monetariseren.
3. Async Music
Async Music is de muziekgerichte arm van het prominente NFT-platform Async Art. Op Async Music wordt elk nummer dat een liedje vormt (gitaar, piano, zang, percussie) afzonderlijk geüpload en in verschillende versies. Dit stelt artiesten in staat om muziek op een dynamische manier te minten – met lagen die samenkomen om één mastertrack te vormen.
4. Catalog
Catalog is een relatief minimalistische website die zich richt op het presenteren van artiesten en hun muziek. Het stelt fans in staat om een van de digitale platen te verwerven, net als in een platenwinkel, volledig vrij van grote technologieplatforms.