De People’s Bank of China (PBoC), China’s centrale bank, heeft recent in haar 2023 Financial Stability Report de wereld opgeroepen tot gezamenlijke regulering van cryptocurrency. Dit markeert een significante ontwikkeling, aangezien de Chinese overheid eerder een hard standpunt innam tegen crypto-activiteiten binnen haar grenzen.
In 2021 vaardigde de PBoC een regulerend document uit om de “speculatieve risico’s van cryptohandel” aan te pakken, waarbij alle cryptotransacties illegaal werden verklaard en financiële instellingen verboden werden diensten te verlenen aan cryptotransacties. Dit beleid leidde tot een aanzienlijke vermindering van crypto-activiteiten in China, ondanks dat het land een belangrijk centrum voor crypto-mining bleef.
Huidige Ontwikkelingen
De PBoC benadrukt in haar rapport de snelle groei van de wereldwijde markt voor crypto-activa en de noodzaak om deze markt te reguleren. Het rapport stelt het principe van “dezelfde business, dezelfde risico’s, dezelfde toezicht” voor om regelgevingsarbitrage te voorkomen. De bank noemt ook de risico’s verbonden aan DeFi en waarschuwt dat transparante grensoverschrijdende bedrijven een potentiële wereldwijde financiële bedreiging vormen.
Uitdagingen en Strategieën
De PBoC wijst op de obstakels die gepaard gaan met het beheersen van crypto-activa, waaronder de beveiliging van data en de kwetsbaarheid voor hackeraanvallen. De bank suggereert een zesdelige strategie, inclusief toegang, interne controle, operatie, governance, exit en toezicht, om deze risico’s aan te pakken. Recentelijk hebben gebeurtenissen zoals de ineenstorting van FTX en frauduleuze activiteiten in de DeFi-sector de behoefte aan effectieve regelgeving versterkt.