Nederland, bekend om zijn progressieve houding ten opzichte van vele aspecten van de samenleving, heeft een gemengde benadering van cryptocurrency. Terwijl de Nederlandse overheid en financiële autoriteiten de potentie van digitale valuta en blockchain-technologie erkennen, hebben ze ook hun bezorgdheid geuit over de risico’s die deze nieuwe vormen van transacties met zich meebrengen.
In de afgelopen jaren heeft De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van het land, aangegeven dat zij cryptocurrencies niet als ‘echt geld’ beschouwt, omdat ze niet voldoen aan de traditionele kenmerken van geld, zoals een stabiele waarde, algemene acceptatie en wettelijke erkenning. Echter, de DNB heeft ook aangegeven dat het geen plannen heeft om het gebruik van cryptocurrencies te verbieden.
Wat betreft regulatie, heeft de DNB in 2020 nieuwe regels ingevoerd die vereisen dat bedrijven die diensten aanbieden voor het wisselen tussen virtuele valuta en reguliere valuta, en bedrijven die cryptowallets aanbieden, zich bij hen moeten registreren. Deze bedrijven moeten ook voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Het is belangrijk op te merken dat de regulatie van cryptocurrency in Nederland, net als in veel andere landen, een zich ontwikkelend landschap is. De overheid en de financiële autoriteiten blijven de situatie nauwlettend volgen en passen hun beleid en regelgeving aan naarmate de technologie en het gebruik ervan evolueren.