De Europese Unie heeft officieel nieuwe regels aangenomen die belastingautoriteiten in staat stellen gegevens over de crypto-bezittingen van individuen te delen. Deze beslissing, die dinsdag formeel werd goedgekeurd door de financiële ministers van de EU, volgt op voorstellen van vorig jaar om te voorkomen dat activa met behulp van crypto in het buitenland worden gestald. Ondanks dat de gesprekken grotendeels achter gesloten deuren plaatsvonden, kreeg het initiatief unanieme steun van de EU-lidstaten.
Uitbreiding van de Belastingtransparantie
Onder de nieuwe regelgeving, bekend als de Achtste Richtlijn Administratieve Samenwerking (DAC8), zullen crypto-bedrijven verplicht zijn informatie over de bezittingen van hun klanten te melden, die vervolgens automatisch gedeeld zal worden tussen belastingautoriteiten. Dit maakt deel uit van een uitgebreide poging om eerlijkheid en transparantie in de snel evoluerende digitale valutamarkt te waarborgen. Het initiatief beoogt een gat in de bestaande wetgeving te dichten door een breed scala aan digitale activa te omvatten, waaronder stablecoins, non-fungible tokens (NFT’s), decentralized finance (DeFi) tokens en opbrengsten uit crypto staking.
Samenhang met Bestaande Regelgeving
De Europese Commissie heeft benadrukt dat de crypto-bepalingen van DAC8 een aanvulling zijn op de onlangs afgeronde baanbrekende Markten in Crypto-activa Regulering (MiCA) en anti-witwasregels onder de Verordening overdracht van Fondsen (TFR). “De richtlijn zal het vermogen van de lidstaten om belastingfraude, -ontduiking en -ontwijking op te sporen en te bestrijden, verbeteren door alle in de EU gevestigde crypto-activadienstverleners, ongeacht hun grootte, te verplichten transacties van klanten die in de EU wonen te melden,” zei de Commissie in een verklaring.
Toekomst van Digitale Valuta
Interessant is dat de reikwijdte van de regels is uitgebreid van eerdere versies om ook van toepassing te zijn op financiële instellingen met betrekking tot elektronisch geld en digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC). Deze ontwikkeling onderstreept de erkenning door de EU van de groeiende rol van digitale valuta’s in het financiële systeem en de noodzaak om regelgevingskaders te implementeren die zowel de integriteit van financiële transacties beschermen als innovatie ondersteunen.
Terwijl deze regels de weg effenen voor meer transparantie en samenwerking tussen de EU-lidstaten, blijven stakeholders uit de industrie en consumenten waakzaam over de implementatie ervan, hopende dat deze niet de innovatie en groei in de crypto-sector zullen belemmeren.