De SEC, het Amerikaanse orgaan dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de effectenmarkt, ligt onder vuur vanwege een rechtszaak tegen Coinbase. Een consortium van blockchain-advocatengroepen beweert dat de SEC probeert de autoriteit van het Congres te ondermijnen. Dit speelde zich af in juni, toen de SEC Coinbase aanklaagde wegens de verkoop en handel in effecten op zijn platform zonder de juiste registratie. Het grote twistpunt: de SEC’s poging om een brede definitie van ‘investeringscontract’ op te leggen aan digitale activaverkopen.
Achtergrond van de Zaak
In juni werd Coinbase door de SEC aangeklaagd omdat het effecten op zijn platform verkocht en verhandelde zonder zich te registreren als een effectenbeurs. Onder deze vermeende “effecten” vallen toonaangevende cryptovaluta’s zoals Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polygon (MATIC).
Het Standpunt van de Blockchain-Associatie
Een verzameling van blockchain-advocatengroepen, waaronder de Blockchain Association, Crypto Council for Innovation, Chamber of Progress en Consumer Technology Association, is van mening dat de SEC probeert de autoriteit van het Congres te ondermijnen. Ze benadrukken dat de wettelijke tekst, geschiedenis, precedent en gezond verstand allemaal de poging van de SEC om de definitie van ‘investeringscontract’ te herschrijven in relatie tot digitale activaverkopen, verwerpen.
Coinbase’s Juridische Strategie
Coinbase beroept zich in zijn argumenten op de “major questions doctrine”, een juridisch precedent dat stelt dat alleen het Congres het recht heeft om beleidsgerelateerde vragen met grote economische en politieke impact te beantwoorden, en niet regelgevende instanties. Dit wordt ondersteund door de uitspraak in de SEC’s zaak tegen Ripple Labs, wat suggereert dat de SEC deze macht niet kan opeisen.
Oproep tot Duidelijke Wetgeving
Ji Kim, de General Counsel voor de Crypto Council for Innovation, benadrukte het belang van duidelijke wetgeving. Hij wees erop dat het Congres nog steeds overweegt wetgeving op te stellen om duidelijke classificaties en regelgevende bevoegdheid voor crypto te vestigen, zoals de Financial Innovation and Technology (FIT) for the 21st Century Act. Kim bekritiseerde de SEC op Twitter en beweerde dat het probeert het wetgevingsproces te omzeilen.